Taxfree-kvote – Så mye alkohol og tobakk kan du ha med deg til Norge

(Oppdatert 28/06-2014)

Uansett hvor mange ganger du lærer deg regelen, så klarer man aldri å huske hvor mye du har lov til å ta med deg fra tax-free-butikkene. I denne artikkelen vil vi så enkelt som mulig forklare og illustrere hvor mye du lovlig kan ta med deg av alkohol og tobakk fra utlandet til Norge.

Reglene for innføring av tobakk (røyk og snus) og alkohol til Norge er egentlig enkle, men man har noen alternativer som gjør det litt komplisert.

kvote_til_norge_alternativer
Illustrasjon:dutyfree.noImage Banner 480 x 280

Kvote for Alkohol ved innreise til Norge

Den generelle regelen sier at du kan ha med deg følgende av alkohol:

 • Alternativ 1
  1 liter sprit (drikk med alkoholstyrke mellom 22-60%)
  1,5 liter vin – 2 flasker (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-22%)
  2 liter øl (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-4,7%)

Altså, det er ikke all verden, og mange reagere på at du kun kan ta med deg 2 liter øl. Men, man har noen muligheter for å ta med seg mere øl eller vin. Det du da må gjøre er å kutte ut spriten.

Kutter du ut spriten kan du ta med deg følgende:

 • Alternativ 2
  3 liter vin – 4 flasker (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-22%)
  2 liter øl (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-4,7%)

I dette alternativer butter du altså 1 liter sprit mot 1,5 liter vin. (2 flasker) Hvis du ikke er en vindrikker, men heller ønsker mer øl til grillmaten så har du mulighet til å kutte ut vinen og da kan du ta med deg 5 liter øl.

 • Alternativ 3
  5 liter øl (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-4,7%

Aldersgrensen for kjøp er den samme som om du skulle handlet på vinmonopolet. 18 år for øl og vin opp til 22% og 20 år for sprit og drikke over 22%.

Kvote for Tobakk

Du kan ha med deg 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer, og 200 blad sigarettpapir. 200 sigaretter er som regel en hel kartong.  Hvis du ønsker å ta med deg snus kan du ha med 5 bokser løssnus eller 10 bokser med porsjonsnus.

Ekstra alkoholkvote hvis du dropper tobakk fra 1 juli 2014

(Oppdatert 29/06-2014)

Den nye regjeringen er på plass, og da skal vi selvsagt få kjøpe mer alkohol på kvoten, så lenge man ikke kjøper noe tobakk. De nye reglene er veldig enkle, alkoholkvoten blir som før (som beskrevet over) men hvis du ikke benytter deg av tobakkskvoten kan du ta med deg 1,5 liter vin eller øl i tillegg.

Denne regelen trer i kraft 1 juli 2014.

Taxfree-butikkene i Norge

Taxfree-butikkene i Norge heter Duty Free, og du finner dem i angkomst- og avgangshallen på Gardermoen, Trondheim Værnes, og Stavanger Sola.

Kvote ved utreise fra Norge til utlandet

Når du skal på ferie så kan det være greit å handle litt på duty-free butikken i Norge ved avreise, og Norge sin priser er ofte like gode eller bedre enn hva det er på andre lands duty-free. Men hvor mye kan du egentlig ta med deg til utlandet?

Til land som er medlem av EU så kan du ta med 1 liter sprit, 4 liter vin og 16 liter øl. Du kan droppe spriten og ta med 2 liter sterk-vin (15-22%) istedenfor i tillegg til den vanlige vinen og ølen.Banner 300x250

Til innreise til andre land i Europa og verden gjelder forskjellige regler. Se hele oversikten på følgende side: heinemann-dutyfree.com

Dyre bøter hvis du blir tatt

Har du med deg mer enn kvota, kan det koste deg dyrt hvis du blir stoppet i tollen. I tillegg til å miste overskuddsvarene (alt over kvoten) så får du en klekkelig bot. Her er listen:

 • Inntil 5 liter sprit,10 liter vin eller 50 liter øl: mellom 300 og 2.600 kroner.
 • Inntil 1000 sigaretter/sigarer: mellom 300 og 1.900 kroner.
 • Inntil 40 kg kjøttvarer: mellom 300 og 1.900 kroner.
 • Andre varer – inntil 8.000 kroner: mellom 300 og 1.900 kroner.

Har du med deg mer enn hva denne listen tar med seg, blir saken politianmeldt.

Ønsker du en mer detaljert liste? Les: Dette er hva du må betale hvis du går på grønt og blir tatt for smugling.

Dyrt å fortolle

Man kan jo få kjøpt mye billig i utlandet, og det kan jo hende du ønsker å ha med mer enn kvota hjem til Norge, men samtilig ikke ønsker å smugle. Da har du mulighet til å gå på rødt i tollen, og betale avgift for dine varer. Avgiftene du må betale er til dels høye, og du skal ha gjort noen skikkelige kupp i utlandet for at det skal lønne seg, kontra det å kjøpe tilsvarene vare her hjemme i Norge.

 • Øl og rusbrus: 20 kr pr liter
 • Sterkøl og vin: 47 kr pr liter
 • Sterkvin og likører: 90 kr pr liter
 • Sprit: 260 kr pr liter
 • Sigaretter (inntil 400 stk.): 210 kr pr 100 stk
 • Snus og skråtobakk (inntil 500 g): 70 kr pr 100 gram

Er det noe som er uklart, eller har du spørsmål så skriv gjerne en kommentar under.

You may also like...

banner