Taxfree-kvote – Så mye alkohol og tobakk kan du ha med deg til Norge

Du har vært utelands, og akkurat kommet inn i taxfree-butikken på flyplassen. Hvis du er som meg så husker du aldri hvor mye man kan kjøpe, selv om du har vært utenlands flere ganger tidligere og handlet på taxfree-butikken.
Skrevet av: Ståle - Oppdatert:17/03/13
Tax-free butikk på en flyplass
Tax-free butikk på en flyplass: (Foto: Binder.donedat)

Uansett hvor mange ganger du lærer deg regelen, så klarer man aldri å huske hvor mye du har lov til å ta med deg fra tax-free-butikkene. I denne artikkelen vil vi så enkelt som mulig forklare og illustrere hvor mye du lovlig kan ta med deg av alkohol og tobakk fra utlandet til Norge.

Reglene for innføring av tobakk (røyk og snus) og alkohol til Norge er egentlig enkle, men man har noen alternativer som gjør det litt komplisert.

kvote_til_norge_alternativer
Illustrasjon:dutyfree.no

Kvote for Alkohol ved innreise til Norge

Den generelle regelen sier at du kan ha med deg følgende av alkohol:

 • Alternativ 1
  1 liter sprit (drikk med alkoholstyrke mellom 22-60%)
  1,5 liter vin – 2 flasker (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-22%)
  2 liter øl (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-4,7%)

Altså, det er ikke all verden, og mange reagere på at du kun kan ta med deg 2 liter øl. Men, man har noen muligheter for å ta med seg mere øl eller vin. Det du da må gjøre er å kutte ut spriten.

Kutter du ut spriten kan du ta med deg følgende:

 • Alternativ 2
  3 liter vin – 4 flasker (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-22%)
  2 liter øl (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-4,7%)

I dette alternativer butter du altså 1 liter sprit mot 1,5 liter vin. (2 flasker) Hvis du ikke er en vindrikker, men heller ønsker mer øl til grillmaten så har du mulighet til å kutte ut vinen og da kan du ta med deg 5 liter øl.

 • Alternativ 3
  5 liter øl (drikk med alkoholstyrke mellom 2,5-4,7%

Aldersgrensen for kjøp er den samme som om du skulle handlet på vinmonopolet. 18 år for øl og vin opp til 22% og 20 år for sprit og drikke over 22%.

Kvote for Tobakk

Du kan ha med deg 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer, og 200 blad sigarettpapir. 200 sigaretter er som regel en hel kartong.  Hvis du ønsker å ta med deg snus kan du ha med 5 bokser løssnus eller 10 bokser med porsjonsnus.

Taxfree-butikkene i Norge

Taxfree-butikkene i Norge heter Duty Free, og du finner dem i angkomst- og avgangshallen på Gardermoen, Trondheim Værnes, og Stavanger Sola.

Kvote ved utreise fra Norge til utlandet

Når du skal på ferie så kan det være greit å handle litt på duty-free butikken i Norge ved avreise, og Norge sin priser er ofte like gode eller bedre enn hva det er på andre lands duty-free. Men hvor mye kan du egentlig ta med deg til utlandet?

Til land som er medlem av EU så kan du ta med 1 liter sprit, 4 liter vin og 16 liter øl. Du kan droppe spriten og ta med 2 liter sterk-vin (15-22%) istedenfor i tillegg til den vanlige vinen og ølen.

Til innreise til andre land i Europa og verden gjelder forskjellige regler. Se hele oversikten på følgende side: heinemann-dutyfree.com

Dyre bøter hvis du blir tatt

Har du med deg mer enn kvota, kan det koste deg dyrt hvis du blir stoppet i tollen. I tillegg til å miste overskuddsvarene (alt over kvoten) så får du en klekkelig bot. Her er listen:

 • Inntil 5 liter sprit,10 liter vin eller 50 liter øl: mellom 300 og 2.600 kroner.
 • Inntil 1000 sigaretter/sigarer: mellom 300 og 1.900 kroner.
 • Inntil 40 kg kjøttvarer: mellom 300 og 1.900 kroner.
 • Andre varer – inntil 8.000 kroner: mellom 300 og 1.900 kroner.

Har du med deg mer enn hva denne listen tar med seg, blir saken politianmeldt.

Ønsker du en mer detaljert liste? Les: Dette er hva du må betale hvis du går på grønt og blir tatt for smugling.

Dyrt å fortolle

Man kan jo få kjøpt mye billig i utlandet, og det kan jo hende du ønsker å ha med mer enn kvota hjem til Norge, men samtilig ikke ønsker å smugle. Da har du mulighet til å gå på rødt i tollen, og betale avgift for dine varer. Avgiftene du må betale er til dels høye, og du skal ha gjort noen skikkelige kupp i utlandet for at det skal lønne seg, kontra det å kjøpe tilsvarene vare her hjemme i Norge.

 • Øl og rusbrus: 20 kr pr liter
 • Sterkøl og vin: 47 kr pr liter
 • Sterkvin og likører: 90 kr pr liter
 • Sprit: 260 kr pr liter
 • Sigaretter (inntil 400 stk.): 210 kr pr 100 stk
 • Snus og skråtobakk (inntil 500 g): 70 kr pr 100 gram

Er det noe som er uklart, eller har du spørsmål så skriv gjerne en kommentar under.


- Oppdatert:17/03/13


44 Kommentarer til “Taxfree-kvote – Så mye alkohol og tobakk kan du ha med deg til Norge”

 1. [...] tobakk hjem, da det ofte er mye billigere. Det man må være oppmerksom på da er å holde seg til taxfree-kvoten, hvis man prøver å gå på grønt, selv om man har med for mye kan det fort bli dyrt. Nedenfor er [...]

 2. Kristian Rasmussen says:

  kan jeg unde 18år ta med meg 10liter sprit og mange snus bokser som er kjempe sterke ?

 3. MAttias says:

  Kan jeg ta med alternativ 1 , ( under 18 ) men som julegaver?:)

 4. Ståle says:

  Nei, du må være over 18 for å kjøpe øl og cider, og over 20 for å kjøpe sprit. Spiller ingen rolle om du skal drikke det selv, eller gi det bort i gave.

 5. Håvard says:

  Kan man kjøpe en kartong røyk i tillegg til en pølse med snus ? (10 bokser snus)

 6. Ståle says:

  Håvard: Nei, man må velge mellom røyken eller snusen. Og skal du ha 10 bokser med snus så må det være porsjonsnus. Vanlig løs snus kan du ha med deg 5 bokser av.

 7. Sylvi Marie Dahlberg says:

  Hvordan er reglene for– jeg kommer fra utlandet og handler min kvote på Gardermoen. Dagen etter skal jeg reise videre innenfor Norge (hjem)…. det er blitt meg fortalt at det må skje innenfor 24 timer for å ta med min Taxefree kvote hjem.

  • Ståle says:

   Dutyfreeposer som er kjøpt i en lufthavn innenfor EU/EØS-land som er pakket i en forseglingspose som inneholder tilfredsstillende og synlig bevis for at det er kjøpt i vedkommende lufthavn kan medbringes gjennom sikkerhetskontrollen på norske lufthavner i inntil 36 timer fra kjøpstidspunktet.

 8. Pelle says:

  Kan man ikke ta med seg mer en 1liter sprit selv om man ikke kjøper verken vin eller øl?

 9. Lone says:

  Når jeg skal til tyrkia da, hvor mye kan jeg kjøpe? Å kan jeg ha med meg resten hjem om jeg ikke drikker opp alt i kofferten? Altså, om jeg kjøper sprit på taxfree i tyrkia (antalya), hvor mye kan jeg kjøpe å kan jeg ha med meg 1 liter sprit i kofferten å uansett kjøpe mer på taxfree inn til norge igjen?

  • Ståle says:

   Inn til tyrkia kan du ha med deg 1 liter eller 2×0.75 liter alkohol. Innførselen inn til Norge igjen vil være den samme, og om du kjøper kvoten din i Tyrkia eller på tax-free i Norge har ingen ting å si. Kvoten er den samme uansett. Så om du har en liter sprit i kofferten, kan du ikke kjøpe en liter til på tax-free i Norge.

 10. Karoline says:

  Hva kan jeg ta med når jeg reiser fra Norge til Spania? (Da tenker jeg bare på ture ned og ikke hjem igjen) jeg er 20 år :)

  • Ståle says:

   Du kan ta med deg 1 liter sprit, 4 liter vin og 16 liter øl. Artikkelen er oppdatert med litt informasjon om utreise fra Norge og kvoteregler, og det er til og med blitt lagt til en fin link til en fin oversikt. :)

 11. mats says:

  Kan man ta med seg 3 flasker med sprit under 22% fordi det teller som vin?

  • Ståle says:

   Du kan faktisk ta med deg 4 flasker, eller 3 liter til sammen. Her gjelder alkoholprosenten, så om det er vin, eller “sprit” med alkoholprossent under 22% går for det samme.

 12. Amanda says:

  Hva skjer om man kjøper med seg mer snus enn kvoten, ønsker og fortolle det og man så er under 18 når man fortoller det?

  • Tor Sverre Lund (@TorSverre) says:

   Du blir fratatt alt, siden du har kjøpt produktene ulovlig, og også prøver å innføre dem ulovlig. Du må være over 18 for å ta med tobakksvarer inn til Norge.

 13. Remi says:

  Kan man ha to bokser porsjonsnus til bruk i håndbagasjen i tillegg til kvoten?

  • Ståle says:

   Nei, i teorien så kan du nok ikke det, da grensen er satt til 10 bokser porsjonssnus, men om de sier noe på det hvis du blir stoppet er en annen sak :) men er det verdt det? ;)

   • Estefan says:

    Teknisk sett, ut fra lovverket da vel og merke, så blir 250 g / 21,6 g (som er vekten på en standard General white portion) 11,57 bokser. Slik oppfatter jeg det at du kan lett ta med 11 bokser, og er man 2 så kan man ta med 23. Nei ?

    • Ståle says:

     Det er stemmer nok det, Estafan. Men det blir gjerne sagt 5 bokser løs snus, eller 10 bokser porsjon, siden de ofte selges i struter :)

 14. Jimmen says:

  Hei.

  Skal til Tyrika om noen uker og lurer på om det er mulig og kjøpe 20 bokser på tax-free ettersom jeg skal være der i to uker?

  takk for svar!

  • Ståle says:

   Nei, lengden på oppholdet har ingen ting med kvoten å gjøre. Det eneste kravet er at du er ute fra landet i mer enn 24 timer. Men kvoten er den samme uansett.

 15. Magnus says:

  Kan man kombinere tobakksvarene? Altså 5 bokser med porsjonsnus og 100 sigaretter?

 16. Magnus says:

  Hei igjen. Et spørsmål til. Hvis man er 18 år og kjøper sprit i utlandet (lovlig) og tar det med inn til Norge. Er det lov? Altså å kjøpe en flaske sprit, to flasker vin og to liter øl? Er det reglene fra landet du drar fra, eller landet du kommer inn til som teller? Takk for svar.

  • Ståle says:

   Nei, reglene gjelder for det landet du skal inn i. Og i Norge så må man være over 20 år for å føre inn alkohol over 22%.

 17. anette says:

  hei. jeg skal til Tyrkia om ikke så lenge og lurte på om hvor mye vin jeg kan ta med fra Norge til Tyrkia.

  • Ståle says:

   1 liter eller 2×075 liter alkohol. Se link i artikkelen under overskriften “Kvote ved utreise fra Norge til utlandet”.

 18. Kim says:

  Hei,
  Jeg lurte på hvor mye sånn ca. jeg må fortolle hvis jeg kjøper 2 ruller med snus ?

 19. Line says:

  Vist jeg drar fra Norge til England og kjøper en kartong med røyk. Fem dager senere skal jeg fra England og hjem til Norge. Vist jeg da legger kartongen med røyk i kofferten, kan jeg kjøpe en rull med porsjonssnus på tilbaketuren? :) Eller er det ulovlig?

  • Ståle says:

   Nei, det er ikke lovlig. Her handler det om hva du tar med inn til landet. Om du har kjøpt dette i andre land tidligere har ikke noe å si.

  • Tor Sverre Lund (@TorSverre) says:

   Spiller ingen rolle hvor du kjøpte det, når du kjøpte det, hvor du pakker det, osv. Eneste som teller er hvor mye du har med deg når du kommer inn i landet. Så nei, det du beskriver er ikke lov.

 20. Joachim says:

  Heisann. Jeg har nettop fylt 18 år og skal til Spania snart. Kan jeg da kjøpe sprit under 22% eller er det det samme reglene for sprit? Og hvis jeg skal kjøpe snus/tobakk. Kan jeg da kjøpe meg 5 Porsjonsnuser og 100stk røyk?

  • Ståle says:

   Ja, du kan kjøpe deg “sprit” under 22%, da dette går som vin eller annen drikker under 22%. Ellers så kan du ha med deg 250 gram tobakksvarer.

 21. Joachim says:

  Hei igjen. Jeg skal nå dra hjem fra spania den 29′ende. Og jeg lurer på om hvor mye under 22% jeg kan kjøpe meg fra spania til norge? Og hvis jeg da har kvoten på alkohol. Kan jeg kjøpe meg snus & røyk på tax-free i norge da?

  • Ståle says:

   Du kan ha med deg 3 liter med alkohol under 22% i tillegg til evt 2 øl eller cider. Ønsker du å ta med deg en liter med sprit i tillegg så kan du ta med deg 1,5 liter med alkohol under 22%. Ja, du kan kjøpe kvoten din akkurat hvor du vil, så lenge du er innenfor når du går gjennom tollområdet :)

 22. nils says:

  Kan me ta alt kvoten ( 10bokser posjon snud ) og 1liter brenevin )
  Og so gå ut av sverie og inn til Norge . Seta da i fra seg
  Og inn i gjen til sverie og gjer da samma i gjen eller er da
  Son du må venta so og so lenge før du kan sjøpa på nyt
  I gjen

Skriv en kommentar

Populære artikler:
Reiseguider
Reiseguide til PRAHA
Reiseguide til SHARM EL SHEIKH

Linker
Bli Plan Fadder
Gratis Reiseforsikring
Linker
Kontakt
Personvern
Reisesøk
Billige Hoteller
Billige Flybilletter
Tips for å finne billige flyreiser
Chartertur
Sydentur